Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

 








Το ασβέστιο παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές σωματικές λειτουργίες, οπως και στην υγεία των οστών αλλα και στη λειτουργία νεύρων και μυών και στη πήξη του αίματος. 




Τα γαλακτοκομικά θεωρούνται ως η κύρια πηγή ασβεστίου. Πλην ομως υπάρχουν άλλες τροφές που είναι πλούσιες σ αυτό . 

Η ποσότητα ασβεστίου που απορροφάται από το σώμα εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η παρουσία άλλων μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη D.

Τα γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι και το τυρί είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. 

Ξηροί καρποί και σπόροι

Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το σουσάμι και οι σπόροι chia είναι όλα εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. 

Μια χούφτα αμύγδαλα ή να προσθέσετε σπόρους chia στο πλιγούρι βρώμης ή στο γιαούρτι σας.


Μαγειρέψτε με πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο, η λαχανίδα και το σπανάκι είναι πλούσια σε ασβέστιο. Προσθέστε τα στις πατάτες τηγανιτές, τις σούπες 


Δοκιμάστε εναλλακτικές φυτικές πηγές ασβεστίου

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά , υπάρχουν πολλές εναλλακτικές φυτικές τροφές που είναι εμπλουτισμένες με ασβέστιο.


Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο μέσω της διατροφής σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου