Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΘΕ..ΠΕΡΠΑΤΑΤΕ ..ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΟΡΘΙΟΙ..
















Η καθιστική ζωή, πέραν απ εναν επιβαρυντικό παράγοντα για σειρά προβλημάτων στην υγεία μας αποτελεί ιδιαίτερη απειλή για ανθρωπους με διαβήτη τύπου ΙΙ, κατα τους επιστήμονες του Πανεπιστημιου Καλεντόνιαν της Γλασκώβης.





Σημαντική απειλή για την υγεία των διαβητικών αποτελεί η καθιστική ζωή. 





Τα στοιχεία αναδεικνύουν πόσο σύντομα μπορεί να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα από την ακινησια. Κι ομως μια απλή αλλά σημαντική παρέμβαση μειώνει τον κίνδυνο. 

Ειναι το γρηγορο περπατημα.








Ως φαινεται το να συνηθιζουμε να ρεμβαζουμε χαλαρα , αυξάνει τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί και η οποία ευθύνεται για βλάβες σε καρδιά, νεφρούς,  μάτια, πόδια και  νεύρα.

Δύο βδομάδες καθιστικής ζωής ήταν αρκετές για την αύξηση της των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα, συμπέρανε  μελέτη των Aye Chan Paing, υποψήφιου Διδάκτορα με θέμα τον Χρόνο Καθιστικής Ζωής και τον Έλεγχο της Γλυκόζης στον Διαβήτη Τύπου ΙΙ και Sebastien Chastin, καθηγητή Δυναμικής Ανθρώπινων Συμπεριφορών Υγείας, με τη συμμετοχή 37 ενηλίκων ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ. 








Αντιθετα , η μετάβαση σε όρθια θέση η ορθοστασια κατα διαστηματα αλλα και το περπάτημα μείωσαν τα επίπεδα, κατι που συμφωνεί με αυτά αντίστοιχων ερευνών.

Μια απλή κίνηση που προφυλάσσει



Αλλαγές στον τρόπο ζωής ,η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών και περισσότερης σωματικής δραστηριότητας ,καθώς και η λήψη  μετφορμίνης και η γλιπτίνης, αποτελούν βασικές κινήσεις για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ωστόσο, με  παραγοντες οπως η ηλικία, το φύλο, η άσκηση, η διατροφή και το βάρος  καθιστούν τη νόσο διαφορετική για κάθε περίπτωση Κίνηση-ματ, σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, είναι η ρύθμιση του χρόνου που αφιερώνεται στην επικίνδυνη… χαλαρωση και ξαπλα. Κι ομως




Μόλις 3 λεπτά περπατήματος ανά τέταρτο της ώρας και στον προσωπικό ρυθμό βαδίσματος του καθενός, αποδεικνύονται βασικα αποτελεσματικά στη ρύθμιση του ζαχάρου, επίδραση συγκρίσιμη με εκείνη των φαρμάκων. 

Σύμφωνα με άλλη μελέτη, αρκεί να κάθεται κανείς λιγότερο από 15 λεπτά για τον καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου.

Ουσιαστικά, η εξήγηση πίσω από τα οφέλη του περπατήματος  στη διαχείριση του ζαχάρου είναι ότι θέτουν σε κίνηση του μύς, οι οποίοι με τη συστολή τους ενεργοποιούν τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στα ζάχαρα του αίματος να εισχωρήσουν στα κύτταρα και να τροφοδοτήσουν έτσι το σώμα. 

Αυτή η διαδικασία μειώνει τα επίπεδα ζαχάρου.

Αν και η σωτήρια αυτή κίνηση για τους διαβητικούς , ακούγεται εύκολη, δεν είναι πάντα τόσο απλό να υιοθετηθεί.

Όπως συστήνουν οι ειδικοί, αρκεί το περπάτημα λίγων λεπτών για τις διαφορες δουλειες μεσα στο σπιτι ενώ εξαιρετικη θα μπορούσε να αποδειχθεί η ορθοστασία σε καθε ευκαιρια. Ας πουμε την Κυριακη στην Εκκλησια.Μην καθεσθε. Μαθετε να προσευχεσθε ορθιοι. Ειναι διπλη ευεργεσια σωματικη και ψυχικη.

 Χαιρετε.

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου