Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ..ΟΥΡΙΔΙΝΗ Ω3 ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ















Η ουριδίνη ( U ή Urd ) είναι ένα ανάλογο γλυκοζυλιωμένης πυριμιδίνης 

που περιέχει ουρακίλη συνδεδεμένη με έναν δακτύλιο ριβόζης μέσω ενός β-Ν1 - γλυκοσιδικού δεσμού . 

Το ανάλογο είναι ένα από τα πέντε τυπικά νουκλεοσίδια που αποτελούν τα νουκλεϊκά οξέα , τα άλλα είναι 

η αδενοσίνη , η θυμιδίνη , η κυτιδίνη και η γουανοσίνη . 

συνήθως συντομεύονται στα σύμβολά τους, U, A, dT, C και G, αντίστοιχα . 

Ωστόσο, η θυμιδίνη γράφεται πιο συχνά ως 'dT' 

Αυτό συμβαίνει επειδή η θυμιδίνη βρίσκεται στο δεοξυριβονουκλεϊκό οξύ (DNA) και συνήθως όχι στο ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA). Αντίθετα, η ουριδίνη βρίσκεται στο RNA και όχι στο DNA. 

Οι υπόλοιποι τρεις νουκλεοζίτες μπορούν να βρεθούν τόσο στο RNA όσο και στο DNA. 

Στο RNA, θα αντιπροσωπεύονται ως A, C και G ενώ στο DNA θα αντιπροσωπεύονται ως dA, dC και dG.

Βιοσύνθεση 

Η ουριδίνη παράγεται ευρέως στη φύση ως μονοφωσφορική ουριδίνη (ουριδυλική) 


Διατροφικές πηγές 




Η ουριδίνη θεωρείται ως μη απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, καθώς παράγεται από το ανθρώπινο σώμα ανάλογα με τις ανάγκες και δεν συνιστάται γενικά η λήψη συμπληρωμάτων

Μερικές τροφές που περιέχουν ουριδίνη με τη μορφή RNA παρατίθενται παρακάτω. 

Αν και ισχυρίστηκε ότι ουσιαστικά καμία από την ουριδίνη σε αυτή τη μορφή δεν είναι βιοδιαθέσιμη καθώς – όπως έδειξε το Εργαστήριο Handschumacher καταστρέφεται στο ήπαρ και τον γαστρεντερικό σωλήνα και κανένα φαγητό,  Έχει αποδειχθεί ποτέ αξιόπιστα ότι ανεβάζει τα επίπεδα ουριδίνης στο αίμα  

Η αιθανόλη από μόνη της 

( υπάρχει στην μπύρα) 

αυξάνει τα επίπεδα ουριδίνης, 

  • αιγοπρόβειο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Εκχύλισμα ζαχαροκάλαμου 
  • Ντομάτες 
  • Μαγιά μπύρας 
  • Μπύρα 
  • Μπρόκολο 
  • Κρέατα οργάνων

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε RNA μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα πουρινών (αδενίνης και γουανοσίνης) στο αίμα. 






Τα υψηλά επίπεδα πουρινών είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή ουρικού οξέος και μπορεί να επιδεινώσουν ή να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως η ουρική αρθρίτιδα . 





Ερευνητές του Χάρβαρντ αναφέρουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και η ουριδίνη, δύο ουσίες σε τρόφιμα όπως τα ψάρια, τα καρύδια, η μελάσα και τα ζαχαρότευτλα, απέτρεψαν την κατάθλιψη στους αρουραίους τόσο αποτελεσματικά όσο και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. 

Η χορήγηση στους αρουραίους συνδυασμού ουριδίνης και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων παρήγαγε άμεσα αποτελέσματα που δεν ήταν διακριτά από εκείνα που προκλήθηκαν από τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στους αρουραίους, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης William Carlezon, διευθυντής του McLean's Behavioral Genetics Laboratory. 





Γλυκόλυση γαλακτόζης 

Η ουριδίνη παίζει ρόλο στην οδό  γλυκόλυσης της γαλακτόζης . 

 Δεν υπάρχει καμία   καταβολική διαδικασία μεταβολισμού της γαλακτόζης. 

Επομένως, η γαλακτόζη μετατρέπεται σε γλυκόζη και μεταβολίζεται στην κοινή οδό γλυκόζης. 

Μόλις η εισερχόμενη γαλακτόζη μετατραπεί σε 1-φωσφορική γαλακτόζη (Gal-1-P), εμπλέκεται σε μια αντίδραση με την UDP-γλυκόζη , ένα μόριο γλυκόζης συνδεδεμένο με τη διφωσφορική ουριδίνη (UDP). Αυτή η διαδικασία καταλύεται από το ένζυμο γαλακτόζη-1-φωσφορική ουριδυλ τρανσφεράση και μεταφέρει το UDP στο μόριο γαλακτόζης. 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η UDP-γαλακτόζη και η γλυκόζη-1-φωσφορική. 

Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται για να επιτραπεί η σωστή γλυκόλυση της γαλακτόζης.






πηγη https://en.wikipedia.org/wiki/Uridine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου