Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

 




















Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης  είναι 0,75 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, ότι η μέση γυναίκα πρέπει να τρώει 

45 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα, ενώ ο μέσος άνδρας πρέπει να μείνει στα 56 γραμμάρια, δηλαδή 

δύο μερίδες ξηρών καρπών ή ένα μεσαίου μεγέθους ψάρι.

Μη ζωικές τροφές, όπως  φασόλια,  μπιζέλια,  φακές και ξηροί καρποί, που είναι γεματα  πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες.

Μαθαινετε πόση πρωτεΐνη περιέχουν τα τρόφιμα, απ τη συσκευασία, καθώς στα περισσότερα συσκευασμένα αναγράφεται η διατροφική αξία.

Δεν επικεντρωνόμαστε στις πρωτεΐνες, ούτε καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες, απλα γιατι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία.

Τι μπορεί να συμβεί όταν καταναλώνουμε περισσότερη πρωτεΐνη

Υπάρχει όριο στην κατανάλωση πρωτεΐνης, λέει ο Giles Yeo, καθηγητής Μοριακής Νευροενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επίτιμος πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Διαιτολόγων.

Ό σοβαρότερος λόγος που δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, είναι ότι δεν μπορούμε να την αποθηκεύσουμε.

Έτσι, κάθε πρωτεΐνη που δεν χρειάζεται για δόμηση ή επιδιόρθωση ιστών, θα μετατραπεί σε λίπος, απελευθερώνοντας άζωτο ως υποπροϊόν προς αποβολή.

Αυτή η διαδικασία, αν φτάσει στα άκρα, δημιουργεί πίεση στα νεφρά 

Το μεγαλύτερο μέρος κατανάλωσης πρωτεϊνών στους περισσότερους, εξακολουθεί να προέρχεται από ζωικά προϊόντα, τα οποία συχνά παρέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από ό, τι οι χορτοφαγικές πηγές και τα ψάρια, και το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά και εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών .

Τι συμβαίνει αν δεν προσλαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αναπλήρωση και την οικοδόμηση των μυών.

Είναι, απαραίτητη για την παραγωγή και τη μεταφορά ορμονών στον οργανισμό και είναι σημαντικό να ξερουμε ότι εχουμε αρκετά από τα σωστά δομικά στοιχεία για τις ορμόνες, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε και η παραγωγή τους επιβραδύνεται

Η πρωτεΐνη επηρεάζει επίσης τη διάθεση.

Διαφορετικοί τύποι πρωτεϊνών, περιέχουν διάφορα αμινοξέα, περίπου 20 από τα οποία βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό ως δομικά στοιχεία για τους νευροδιαβιβαστές, τους χημικούς αγγελιοφόρους που βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και της μνήμης.

Η πρωτεΐνη βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και του ζαχάρου .

Είναι ένα πολύ σύνθετο μόριο, αλλά ο οργανισμός μας πρέπει να δουλέψει αρκετά σκληρά για να διασπάσει τα αμινοξέα 

(βασικά συστατικά της πρωτεΐνης), οπότε αν παρουμε πολλή πρωτεΐνη σ ένα γεύμα, επιβραδύνεται η απορρόφηση των υδατανθράκων που τρώγονται μαζί της, απελευθερώνοντάς τους πιο αργά στον οργανισμό σας.

Για παράδειγμα, τα αυγά   χορταινουν για περισσότερο χρόνο από ό,τι μία φετα ψωμι με  μαρμελάδα.

Το 50% της δομής των οστών μας είναι πρωτεΐνη. 

Έτσι, μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αποδυναμώνει τα οστά .

Μάλιστα, ένα από τα πρώτα σημάδια έλλειψης πρωτεΐνης , είναι τα νύχια να γίνονται εύθραυστα. 

Επίσης, το δέρμα αρχίζει να «υποφέρει», καθώς για να παράξει κολλαγόνο, χρειάζεται τα αμινοξέα των πρωτεϊνών. Αρα προσεχουμε τι πρωτεινη καταναλωνουμε.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου