Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ ΥΓΕΙΙΝΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΧΥΜΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ









Πολλοί σημερα, προτιμουν για ευκολια, και ατυχως πληρη αγνοια, την κατανάλωση φυσικών χυμών κι ετσι προσθέτουν στην καθημερινή τους διατροφή φρέσκα φρούτα. 

Οι περισσότεροι δε απ αυτούς, θεωρούν πως ένα ποτήρι φυσικός χυμός αποτελεί μια υγιεινή συνήθεια η οποία προσφέρει βιταμίνες και έχει υψηλη θρεπτική αξία

Κι ομως, οδηγίες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, μας συνιστουν να αποφεύγουμε τους χυμούς φρούτων, ακόμη κι αυτούς που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, και να προτιμούμε να τρώμε  
Αυτό σοκάρει πολύ κόσμο, από τη στιγμή που έχουμε όλοι συνδέσει στο μυαλό μας το χυμό πορτοκάλι ως μια υγιεινή συνήθεια που μας προσφέρει βιταμίνες κι αντιοξειδωτικά. 



Ομως γιατί συμβαίνει αυτό


Προσεξτε τωρα για να στιψουμε  ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι χρειαζομαστε 3-4 φρούτα, δηλαδη περισσότερα από όσα θα τρώγαμε κανονικά αν τα καταναλώναμε ολόκληρα. 




Σύμφωνα με την ειδικό Susan Jebb, επικεφαλής του τμήματος έρευνας για την ανθρώπινη διατροφή του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, 
ένα ποτήρι φυσικού χυμού περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, υπό τη μορφή φρουκτόζης, κι αυτή απορροφάται τόσο γρήγορα που το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει αν πρόκειται για χυμό πορτοκάλι ή για κόκα κόλα.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν τρωμε τα φρούτα ολόκληρα. Σ αυτή την περίπτωση τρωμε περισσότερες ίνες και αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία απορροφάται η φρουκτόζη, αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού και αντιρροπίζονται σε σημαντικό βαθμό οι αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις αυτού του ζαχάρου.

Η φρουκτόζη μεταβολίζεται στο συκώτι όπως και το ...αλκοόλ






Η φρουκτόζη μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια τα οποία όταν παράγονται σε μικρή ποσότητα καταναλώνονται από τους μύς και παράγουν ενέργεια. 
Στις περιπτώσεις όμως πρόσληψης μεγαλύτερων ποσοτήτων φρουκτόζης από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, τότε παρατηρείται σημαντική εναπόθεση λίπους στο συκώτι αλλά και στο υπόλοιπο σώμα.
Η φρουκτόζη μεταβολίζεται κι έχει παρόμοια επίδραση το συκώτι 
όπως και το αλκοόλ. 






Το  σώμα έχει την ικανότητα να μεταβολίσει σε μία ημέρα γύρω στα 25 γραμμάρια φρουκτόζης, ποσότητα η οποία μπορεί να προσληφθεί μέσα από την κατανάλωση 
δύο μόνο φρούτων. 
Ένα ποτήρι στημένου φυσικού χυμού εμπεριέχει περίπου 40 γραμμάρια φρουκτόζης που απορροφώνται πολύ γρήγορα στο αίμα



H  κατανάλωση χυμών φρούτων και φυσικών, καθώς και αναψυκτικών που περιέχουν φρουκτόζη, έχει άμεση σύνδεση με 
την λιπώδη διήθηση στο συκώτι, την παχυσαρκία, τις φλεγμονές και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πέρα όμως από την λιπογόνο επίδρασή της, η πρόσληψη φρουκτόζης  ευθύνεται και για την εμφάνιση φλεγμονής στο συκώτι καθώς και κυτταρικού στρες, παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην εξέλιξη της απλής λιπώδης διήθησης σε χρόνια φλεγμονή στο συκώτι 
(μη-αλκοολική στεατοπάθεια) 
που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση.

Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση της φρουκτόζης έχει άμεση σχέση με αλλοιώσεις στην επικοινωνία μεταξύ του ήπατος με το έντερο, τους μύς και τον λιπώδη ιστό, επιδεινώνοντας σημαντικά την μεταβολική ισορροπία του οργανισμού.





Τα παιδιά και τα άτομα που κάνουν έντονη άθληση μπορούν να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα ημερησίως, έως και 4-5 φρούτα την ημέρα λόγω της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας. 
Σ αυτή την περίπτωση τα τριγλυκερίδια που παράγονται χρησιμοποιούνται άμεσα για την παραγωγή ενέργειας από τους μύς χωρίς να προκύπτουν αρνητικές επιπτώσεις.
Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως παλαιότερα τα φρούτα είχαν μικρότερο μέγεθος, ήταν πιο ξινά και περιείχαν μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης σε σχέση με αυτά που παράγονται σήμερα. 

Συμπερασματικά , είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση χυμών φρούτων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου