Τρίτη 30 Απριλίου 2024

ΕΙΜΑΙ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΣ..ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ




 







Προσωπικα περιμένω μέχρι την τελευταία στιγμή για να ολοκληρώσω μιαν εργασία, και δεν ειμαι ο μόνος. 

Σύμφωνα με έρευνες, το 20% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι 

χρόνια αναβλητικοί, που σημαίνει 

ότι αναβάλλουν να εκπληρώσουν τα tasks τους στο σπίτι, στη δουλειά, στις σχέσεις και σε πολλά άλλα. 

Αλλη έρευνα διαπίστωσε ότι το 88% των ανθρώπων χρονοτριβούν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα. 

Αλλά γιατί; Όπως αποδεικνύεται, αν αισθάνεστε αγχωμένοι, μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναβάλλετε πράγματα, λέει η Alicia Walf, νευροεπιστήμονας και ανώτερη λέκτορας στο Rensselaer Polytechnic Institute στη Νέα Υόρκη.



Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, είναι πιο πιθανό να θέλουμε να αποφύγουμε όχι μόνο την εργασία που έχουμε αναλάβει, αλλά και τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθουμε γύρω από την εργασία αυτή, εξηγεί η ίδια. 

Αυτό συμβαίνει επειδή σ ένα βασικό νευροεπιστημονικό επίπεδο, έχουμε μια μεροληψία υπέρ του παρόντος και προτιμούμε την άμεση ανταμοιβή του να αισθανόμαστε καλά όταν ο εγκέφαλος απελευθερώνει τη νευροχημική ουσία ντοπαμίνη.




Ουσιαστικά, ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος  να προσεγγίζει τις εργασίες που θεωρούμε ευχάριστες και να αποφεύγει εκείνες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.


Ο μεταιχμιακός μας εγκέφαλος, το συναισθηματικό τμήμα του εγκεφάλου μας, λέει: 

Ας κάνουμε αυτό το πράγμα και 

Ας αποφύγουμε το άλλο αγχωτικό πράγμα

ενώ ο προμετωπιαίος φλοιός μας είναι ο διευθύνων σύμβουλος του εγκεφάλου μας, σημειώνει η Walf. 

Φτιάχνει ένα σχέδιο, θέτει τους στόχους και φροντίζει να παραμείνουμε στην πορεία. 

Αλλά μπορεί να υπάρξει μια αποσύνδεση όταν ο μεταιχμιακός μας εγκέφαλος παρακάμπτει αυτό το μήνυμα του προμετωπιαίου φλοιού.

Στη συνέχεια, υπάρχει η έκρηξη ενέργειας που συχνά έχουμε 

όταν είμαστε αντιμέτωποι με μια προθεσμία, η οποία οδηγεί σ ένα μονοπάτι ανταμοιβής μέσα στον εγκέφαλό μας και θέτει τα θεμέλια για την αναβλητικότητα ως συνήθεια.

Όταν σπριντάρεις προς το τέλος και φτάνεις στο στόχο, 

είναι τόσο ικανοποιητικό… 

σχεδόν μπαίνουμε σ αυτό το μοτίβο του 

Λοιπόν, το έκανα και ένιωσα καλά, λέει η Walf.





Μηπως να επανεκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας...











ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

 





Ο εγκέφαλος απαιτεί πολλή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, προκειμένου η λειτουργία του να είναι εύρυθμη.

7 κορυφαίες τροφές που μπορούν να βοηθήσουν να τον κρατήσετε υγιή.

Ξηροί καρποί

Η βιταμίνη Ε  προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με την απώλεια μνήμης και το γήρας και καθυστερει το Αλτσχάιμερ. 

Δεν είναι απλώς καλές πηγές της βιταμίνης Ε, αλλά έχουν  μαγνήσιο που σχετίζεται με την απώλεια μνήμης που έρχεται με την ηλικία.


Ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα  διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρες στα ηλικιωμένα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση. 

Τα ψάρια  είναι πλούσιες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.


Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι γεμάτα μαγνήσιο και φυλλικό. 

Η επάρκεια του φυλλικού διατηρεί σε εγρήγορση και βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή . 

Βοηθά στη μείωση  της ομοκυστεΐνης, που προκαλεί βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου και μαγνήσιο που καθυστερεί την απώλεια μνήμης που προκαλεί η ηλικία.

Τα μούρα βοηθούν, στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες και μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ηλικια, όπως  Αλτσχάιμερ και  άνοια.



Η Μαύρη σοκολάτα 

έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει, επίσης, διάφορα φυσικά διεγερτικά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, που ενισχύουν την εστίαση και συγκέντρωση και διεγείρουν την παραγωγή των ενδορφινών, οι οποίες βοηθούν στην βελτίωση της διάθεσης. 


Ελαια


Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα ιχθυέλαια, το λινέλαιο  περιλαμβάνουν τα υγιή για την καρδιά μονοακόρεστα ωμέγα-3 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα. 

Αυτά τα λιπαρά οξέα και οι πολυφαινόλες βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις και τα κύτταρά μας.

Τα έλαια είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, η οποία προστατεύει τους νευρώνες και τα νευρικά κύτταρα.

Αυτές οι τροφές στη διατροφή σας  βοηθουν να έχετε καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση.

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΓΕΡΝΑΜΕ..ΟΜΩΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ

































Συνηθως φοβόμαστε το αναπόφευκτο. Κι ομως υπάρχουν τρόποι να δουμε απο κοντα την ομορφιά της γήρανσης και να χαρουμε τον πλούτο που φέρνουν μαζί τα επόμενα σταδια της ζωής μας.

Η γήρανση και οι αλλαγές της

Απ τη στιγμή που  φτάνουμε στα πενήντα , ξεκινα το αγχος της γήρανσης. Ειναι  κι η συνταξιοδότηση. 

Οι αλλαγές κατ αρχας στο σώμα είναι αισθητές, τα παιδιά είναι κοντά στο να γίνουν νέοι ενήλικες και να ζουν μόνα τους. 





Εκείνη τη στιγμή λοιπόν πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να αναπτύσσουν ένα άγχος για το μέλλον, το αίσθημα της απώλειας νοήματος ή σκοπού, ακόμη και την επιθυμία να συμβαδίζουν ή να ανταγωνίζονται τους νεότερους. 

Γιατί; μπορεί κανείς να αναρωτηθεί. 

Η απάντηση κρύβεται σε αυτά που φέρνει μαζί του το μεγάλωμά . 

Καθώς γερνάμε , μπορεί να υπάρξουν γνωστικές αλλαγές που αφορούν το εύρος της προσοχής, την απώλεια μνήμης και την πολυπραγμοσύνη μας. Ορισμένες ικανότητές μας μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται ανεπαίσθητα μόλις φτάσουμε στα πενήντα . 





Επιπλέον και εκτός από τα προβλήματα υγείας, σωματικές αλλαγές όπως η μείωση της μυϊκής μάζας και η απώλεια κολλαγόνου συμβαίνουν καθώς μεγαλώνουμε, μεταμορφώνοντας ουσιαστικά το σώμα μας και τις ικανότητές του. 





Ωστόσο, διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το να διαχειριστεί κανείς συνειδητά το γεγονός ότι μεγαλώνει, μπορεί να παρουσιάσει πολλά οφέλη και να επηρεάσει ακόμα και ορισμένους φυσιολογικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τον βελτιωμένο ύπνο και το ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.





Πώς όμως αναπτύσσει κανείς ενσυνειδητότητα γύρω από τα γηρατειά

Η συνειδητή γήρανση αρχικά, δεν σημαίνει να αρνείσαι ότι γερνάς. Αντίθετα, είναι μια πρακτική που ηρεμεί το ανήσυχο μυαλό μας και το οδηγεί να επικεντρωθεί στα πραγματικά οφέλη της γήρανσης. 





Αυτά περιλαμβάνουν συχνότερα τη σοφία που αποκτάται από τις εμπειρίες της ζωής, το να έχει κανείς χρόνο να ακολουθήσει ενδιαφέροντα που είχε καθυστερήσει από καιρό, να ταξιδέψει και να απολαύσει στιγμές με τους αγαπημένους του.

Το να “αγκαλιάσουμε” την ομορφιά της γήρανσης σημαίνει να αγκαλιάσουμε την ίδια τη ζωή σε όλα της τα στάδια. 

Καλλιεργώντας μια θετική νοοτροπία, δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, παραμένοντας δραστήριοι και αφοσιωμένοι, καλλιεργώντας τις σχέσεις και γιορτάζοντας τα επιτεύγματά μας, μπορούμε να περιηγηθούμε στο ταξίδι αυτό με ψυχραιμία, αξιοπρέπεια και βαθιά εκτίμηση για τον πλούτο των μεταγενέστερων κεφαλαίων της ζωής μας. 

Δέκα τρόποι που βοηθούν να αποδεχτούμε αυτή τη νέα μας πραγματικότητα:

1. Θετική νοοτροπία: 

Το να αποδεχτούμε τη γήρανση ξεκινά με την υιοθέτηση μιας θετικής νοοτροπίας απέναντί της. 

Αντί λοιπόν να εστιάζετε στις σωματικές αλλαγές που έρχονται με την ηλικία, επικεντρωθείτε στον πλούτο των εμπειριών, των αναμνήσεων και των μαθημάτων που συσσωρεύονται με τα χρόνια. Αναγνωρίστε ότι κάθε ρυτίδα αφηγείται μια ιστορία και κάθε γκρίζα τρίχα είναι ένα παράσημο τιμής που κερδήθηκε μέσα από μια καλή ζωή.

2. Προτεραιότητα αυτοφροντίδα: 

Η φροντίδα της σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής σας ευεξίας γίνεται όλο και πιο σημαντική όσο μεγαλώνετε. 






Θέστε την αυτοφροντίδα σε προτεραιότητα, τρέφοντας το σώμα με θρεπτικά τρόφιμα, περπατωντας με μουσικη, αρκετο υπνο και διαχειριση του άγχους. 

3. Μείνουμε δραστήριοι: 

Η γήρανση δεν χρειάζεται να σημαίνει επιβράδυνση. Μείνετε δραστήριοι και αφοσιωμένοι στη ζωή, ακολουθώντας δραστηριότητες που σας δίνουν χαρά και ικανοποίηση. 

Ταξίδια, εθελοντισμός, μια νέα δεξιότητα, ελευθερος χρόνος με τους αγαπημένους , θα σας κρατήσει ζωντανούς και γεμάτους ενέργεια.

4. Αγκαλιάστε την αλλαγή: 

Καθώς γερνάτε, μπορεί να αντιμετωπίσετε αλλαγές στις φυσικές σας ικανότητες, τις σχέσεις και τον τρόπο ζωής σας. 

Αγκαλιάστε αυτές τις αλλαγές ως φυσικές πτυχές της διαδικασίας γήρανσης αντί να αντιστέκεστε σε αυτές. 

Η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητα είναι το κλειδί για να περιηγηθείτε στις μεταβάσεις της ζωής με χάρη και αποδοχή.

5. Φροντίστε τις σχέσεις σας:

 Η καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων με την οικογένεια, τους φίλους και τα μέλη της κοινότητας είναι απαραίτητη για τη συναισθηματική ευημερία σε κάθε ηλικία. 

Επενδύστε χρόνο και προσπάθεια για την ανάπτυξη και διατήρηση αυτών των σχέσεων, εκτιμώντας τις κοινές στιγμές και τους δεσμούς που δημιουργούνται, περιβάλλοντας τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας ανεβάζουν και σας υποστηρίζουν στο ταξίδι σας.

6. Γιορτάστε επιτεύγματα: 

Αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τα επιτεύγματα και τα ορόσημα της ζωής σας. 

Γιορτάστε τις επιτυχίες, μικρές και μεγάλες, που διαμόρφωσαν αυτό που είστε σήμερα. 

Η γήρανση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να μείνετε στις τύψεις ή στις χαμένες ευκαιρίες, αλλά μάλλον για να εκτιμήσετε όλα όσα έχετε καταφέρει και ξεπεράσει.


7. Ασπαστείτε τη σοφία: 


Με την ηλικία έρχεται η σοφία, η οποία αποκτάται μέσα από τις εμπειρίες που έχετε ζήσει και τα μαθήματα που έχετε πάρει στην πορεία.

Αγκαλιάστε τη σοφία που έρχεται με τη γήρανση, αναγνωρίζοντας την αξία των γνώσεων και των προοπτικών σας. 

Μοιραστείτε τις γνώσεις σας και καθοδηγήστε άλλους που μπορούν να επωφεληθούν από την καθοδήγηση και τη σοφία σας.

8. Βρείτε νόημα και σκοπό: 

Η γήρανση μπορεί να είναι μια περίοδος ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας, που σας ωθεί να προβληματιστείτε σχετικά με τις αξίες, τα πιστεύω και τον σκοπό της ζωής σας.

 Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τι πραγματικά έχει σημασία για εσάς και βρείτε τρόπους να συνεισφέρετε στον κόσμο με ουσιαστικό τρόπο. 

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που φέρνουν ικανοποίηση και σκοπό στη ζωή σας.

9. Εξασκηθείτε στην ευγνωμοσύνη: 

Καλλιεργήστε μια στάση ευγνωμοσύνης για τις ευλογίες στη ζωή σας, μικρές και μεγάλες. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να εκτιμήσετε την ομορφιά της παρούσας στιγμής και την αφθονία που σας περιβάλλει. 

Η ευγνωμοσύνη έχει τη δύναμη να αλλάξει την προοπτική σας και να ενισχύσει τη συνολική σας ευημερία, επιτρέποντάς σας να αγκαλιάσετε τη γήρανση με χάρη και ευγνωμοσύνη.

10. Απολαύστε το ταξίδι: 

Τελικά, η γήρανση είναι ένα φυσικό και αναπόφευκτο μέρος του ταξιδιού της ζωής. Αντί να το φοβάστε, απολαύστε το ως ένα προνόμιο που αρνούνται πολλοί. Προσεγγίστε κάθε μέρα με μια ανοιχτή καρδιά, γεμάτη περιέργεια, που αδημονεί να αδράξει τις ευκαιρίες που φέρνει η ζωή και η κάθε νέα μέρα, ακόμα κι αν αυτή σας βρίσκει λίγο λιγότερο ανθεκτικούς.





Ο ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΥΠΝΟΣ..ΕΠΙΣΤΗΜΗ

 






Λεμε υπνος. 

Αραγε ξερουμε τι ειναι τελικα..

Η επιστήμη μας δείχνει το δρομο  μεταξύ διαφορετικών τύπων σύντομου ύπνου και των σχετικων  αποτελεσμάτων τους. 




Υπάρχουν 3 τύποι σύντομου ύπνου


1. Προγραμματισμένος ή προπαρασκευαστικός σύντομος ύπνος





Αυτός είναι ο ύπνος που 

αποφασίζετε να πάρετε πριν 

αισθανθείτε κουρασμένοι 

για να εξοικονομήσετε ενέργεια. 

Εάν πρέπει να είστε ξύπνιοι για 

πολλές ώρες τη νύχτα, μπορείτε 

να επωφεληθείτε από έναν τέτοιο 

υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας.


2. Ύπνος έκτακτης ανάγκης





Όταν νιώθετε την ανάγκη να 

κλείσετε τα μάτια σας, σημαίνει ότι 

χρειάζεστε έναν σύντομο ύπνο 

έκτακτης ανάγκης. 

Το σώμα σας σας δείχνει τα σημάδια 

εξάντλησης ώστε να μπορείτε να 

κλείσετε τα μάτια σας και να 

ξεκουραστείτε. 


Για παράδειγμα, όταν αισθάνεστε ότι 

σας έρχεται κατά την οδήγηση, θα 

πρέπει να σταματήσετε σε ένα 

ασφαλές μέρος 

και να κοιμηθείτε για λίγο.



3. Συνήθης σύντομος ύπνος


Αυτός ο τύπος σύντομου ύπνου είναι 

πιο κοινός μεταξύ των παιδιών,  

δεδομένου ότι λαμβάνεται κάθε μέρα 

σε μια συγκεκριμένη στιγμή. 

Αλλά οι ενήλικες μπορούν να το 

δοκιμάσουν επίσης. 

Ωστόσο, μόλις συνηθίσετε να 

κοιμάστε αυτόν τον συνηθισμένο 

υπνάκο, το σώμα σας μπορεί να 

απαιτήσει ύπνο σε καθορισμένο 

χρόνο, έτσι πρέπει να είστε 

προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο.


Τα αποτελέσματα ενός σύντομου 

ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με το 

πόσο χρόνο κοιμάστε.


1. Μια παύση για ενέργεια: 

10 λεπτά έως 20 λεπτά σύντομου 

ύπνου, γνωστός και ως power nap







Όταν πρέπει να παραμείνετε σε 

επαγρύπνηση για την ημέρα, ένας 

γρήγορος υπνάκος μπορεί να σας 

δώσει τη δύναμη να διαγράψετε την 

κούραση και να αυξήσετε την 

σύγκέντρωσή σας για μερικές ώρες. 

Σύμφωνα με μια μελέτη του 

Αμερικάνικου Ιδρύματος Ύπνου, 

ένας υπνάκος 20 λεπτών βοηθά στη 

βελτίωση της απόδοσης και της 

διάθεσης. 

Ο power nap δεν αποτυγχάνει ποτέ, 

οπότε αν έχετε την ευκαιρία, 

κοιμηθείτε για λίγο!


2. Όχι ο καλύτερος φίλος ύπνου: 30λεπτος ύπνος




 


Ένας υπνάκος 30 λεπτών είναι 

ένα εξαιρετικό παράδειγμα για 

πως έχουν σημασία ακόμα και 

10 λεπτά. 

Ενώ ένας υπνάκος που διαρκεί 

έως και 20 λεπτά είναι υγιής, 

ένα υπνάκος 30 λεπτών 

θα προκαλέσει χασμουρητό

γνωστό και ως «χανγκόβερ ύπνου». 


Ο εγκέφαλος και το σώμα σας 

απαιτούν βαθύτερο ύπνο μετά από 

20 λεπτά και μετά από 30 λεπτά 

ύπνου θα αισθάνεστε ακόμα πιο 

κουρασμένοι από πριν. 


Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε 

έναν υπνάκο έκτακτης ανάγκης 

και δεν έχετε αρκετό χρόνο 

για να ξεκουραστείτε, δοκιμάστε 

να πάρετε έναν γρήγορο 

power nap στη θέση του.


3. Κλειστά μάτια και ανοιχτός εγκέφαλος: 

60λεπτος ύπνος


Παρόλο που δεν υπάρχει ομοφωνία 

για τις φυσικές επιπτώσεις του 

60λεπτου ύπνου από την άποψη της 

αδράνειας του ύπνου, είναι 

αποδεδειγμένο γεγονός ότι ένας 

υπνάκος 40 λεπτών ενισχύει τη 

βραχυπρόθεσμη μνήμη.


Μια μελέτη έχει δείξει ότι το 85% 

των ανθρώπων που κλήθηκαν να 

απομνημονεύσουν ένα σύνολο 

καρτών και να πάρουν ένα υπνάκο 

40 λεπτών, αργότερα θυμήθηκαν 

τις κάρτες σωστά, ενώ το ποσοστό 

επιτυχίας της ομάδας που 

δεν κοιμήθηκε ήταν στο 60%.


Δεδομένου ότι βρίσκεστε σε 

κατάσταση βαθύ ύπνου κατά τη 

διάρκεια ενός 60 λεπτού σύντομου 

ύπνου, μπορεί να καταλήξετε να 

ξυπνήσετε λίγο ενοχλημένοι. 

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη 

τις φυσικές διαφορές των 

ανθρώπων, θα πρέπει να 

προσπαθήσετε να μάθετε ποια 

διάρκεια λειτουργεί καλύτερα για 

εσάς. 

Όταν θέλετε να θυμάστε 

λεπτομέρειες της ημέρας όπως 

ονόματα, πρόσωπα ή μέρη, 

δοκιμάστε ένα υπνάκο για 40 λεπτά 

έως 60 λεπτά.


4. Ποιότητα για το μυαλό σας: 90λεπτος ύπνος






Όσο ωφέλιμος είναι ο 8ωρος 

νυχτερινός ύπνος, συνιστάται ένας 

υπνάκος 90 λεπτών – και η NASA 

το λέει αυτό! 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι 

ολοκληρώνουμε έναν πλήρη κύκλο 

ύπνου σε 90 λεπτά, ο οποίος 

εξαλείφει την πιθανότητα αδράνειας 

του ύπνου που μπορεί να συμβεί 

μετά την αναβολή για 30 λεπτά 

ή 60 λεπτά. 

Βοηθά στη διαδικαστική και 

συναισθηματική μνήμη και θα 

βοηθήσει τη δημιουργικότητα.


Μπορείτε να επωφεληθείτε από 

έναν ύπνο 90 λεπτών αν 

προσπαθείτε να παίξετε ένα νέο 

όργανο ή μαθαίνετε μια νέα γλώσσα 

ή πώς να χρησιμοποιήσετε μια 

μηχανή, για παράδειγμα. 

Κάντε πρακτική πριν από τον υπνάκο 

και θυμηθείτε τι έχετε κάνει όταν 

ξυπνήσετε!






Μην ξεχνάτε ότι η ανάγκη για έναν 

υπνάκο εξαρτάται από την ποιότητα 

του ύπνου σας, τη σωματική σας 

αντοχή και τη συναισθηματική σας 

κατάσταση. 

Δεν πρέπει να αναγκάζετε τον εαυτό 

σας να κοιμηθεί χωρίς να 

αισθάνεστε ότι είστε κουρασμένοι.


Τίποτα δεν μπορεί 

να αντικαταστήσει έναν καλό ύπνο. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι 

εμπειρογνώμονες του ύπνου δεν 

συνιστούν να πάρετε έναν σύντομο 

ύπνο μετά τις 4 μ.μ. 

Είναι επίσης σκόπιμο να επιλέξετε 

ένα διαφορετικό μέρος για να πάρετε 

τον υπνάκο σας 

εκτός από το κρεβάτι σας, 

για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας 

και να κοιμηθείτε καλά τη νύχτα.




ΠΗΓΗ: www.enimerotiko.gr